Az Útinform hétfő kora reggeli összesítése alapján szinte mindenütt csapadékmentes az idő. A Dunántúlon Győr, Vas, Zala, Veszprém megye egyes területein, Somogy megye déli részén, illetve Baranyában, Tolna megyében Szekszárd térségében, illetve Bács-Kiskun és Csongrád megye határ menti területein a folyamatos éjszakai és hajnali munkavégzés ellenére latyakos, hókás, havas a fő- és mellékutak burkolata az intenzív havazás és hófúvások nyomán, egyes területeken az alacsony forgalmú mellékutak csak egy nyomon vagy nehezebben járhatóak, ezek tisztításán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt..

A hétfő 5 órai állapot szerint a havazásban érintett térségekben a közútkezelő összesen közel 360 munkagépe dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Somogy megye északi részén, továbbá Kecskemét térségében és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata, míg északkeleten száraz. A gyorsforgalmi úthálózaton, az M7-es és M70-es Zala megyei szakaszán egyelőre hókásás a burkolat. Az M1-es autópálya végig sónedves, illetve felszáradóban van, az M43-as autópálya ugyancsak sónedves, míg az M3-as vonalán végig száraz útburkolaton autózhatnak a hétfő kora reggel úton lévők.

Elzárt település vagy a hófúvás miatt lezárt útszakasz nincs az országban, de több, főként alsóbbrendű úton lassabb, nehezebb haladásra számíthatnak az autósok. Somogy megyében a barcsi határátkelőnél a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek ki- és belépését vasárnap este 20 óra 50 perctől leállították, az érkező kamionokat közeli parkolóhelyekre terelik. Baranya megyében este 22 órától a kamionstop feloldását követően sem indulhattak meg a várakozó kamionok, előreláthatólag reggel 6 óráig lesz érvényben ez a korlátozás a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, -10 és -2 fok közötti értékeket mértek, a leghidegebbet Veszprém térségéből. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont a szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sopron, Sárvár és Pápa térségében. Az ország nagy részén erős déli szél fúj, mindössze a középső és északi területeken gyengébb a légmozgás. Viharos erejű széllökések lehetnek Sopron, Keszthely, Pécs és keleten Karcag térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn már csak futó hózáporok fordulhatnak elő. Az eleinte többfelé erős, főleg a Dunántúl középső részein és a Tiszántúlon viharos lökésekkel kísért északi szél délutánra mérséklődik, egyre kevesebb helyen okozhat már újabb hófúvást. A legmagasabb hőmérséklet -1 fok körül valószínű, késő estére -4 és -10 fok közé hűl le a levegő.

Mivel az útszóró só csak -7 fokig tudja olvasztó hatását kifejteni, így a korábban csapadékos területeken lefagyhatnak, síkossá válhatnak az utak. Éppen ezért arra kérik a közlekedőket, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a következő oldalakon: