Több mint 51 ezer egyetemistával és főiskolással íratja alá szeptemberben a hallgatói szerződést az OH - ettől a tanévtől csak azok az elsőévesek tanulhatnak ingyen alap-, mester- és osztatlan szakokon, akik vállalják, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát, utána pedig húsz évből legalább hat-tizenkét évet magyarországi munkahelyen "dolgoznak le". Az eduline.hu birtokába került, az erőforrás-minisztériumban (EMMI) kidolgozott háttérszámítás szerint már idén legalább 99 millió forintra lesz szükség ahhoz, hogy az eddig 174 fős - többek között a felvételi és az érettségi szervezésével foglalkozó - OH bírja az iramot.

Tizenegy fős csoport foglalkozna a hallgatói szerződésekkel, munkabérükön felül évente 50 millió forintot különítenének el a szerződések nyomtatására, postázására és feldolgozására, a nyilvántartó rendszer fejlesztése pedig már 2012-ben 25 millió forintos plusz kiadást jelentene - írta a szakportál. Az EMMI-dokumentum elismeri, hogy a rendszert jövőre bővíteni kell az új szabályok szerint felvételizők miatt, "ehhez 2013-ban egy 50 millió forintos szoftverfejlesztés szükséges, majd kétévente 10 millió forintos hardverberuházás".

A hallgatóknak kell jelezni, hogy itthon dolgoznak, ha nem, kopogtat a NAV

2012 és 2015 között összesen 507 millió forintot különítene el a kormány a hallgatói szerződések kezelésére - az erőforrás-minisztérium szerint ennél jóval több, 1,3 milliárd forint kellene ahhoz, hogy az OH ellenőrizhesse a szerződés feltételeinek betartását is. Ez a feladat - bár az is felvetődött, hogy a magyarországi munkaadónál töltött éveket is az OH regisztrálja - végül a NAV-hoz kerül, arról azonban egyelőre nincsen információ, hogy mekkora plusz összeget kap majd erre az adóhatóság.

A tervek szerint a diplomás munkavállalók kötelessége lesz jelezni és bizonyítani, hogy ledolgozták a hallgatói szerződésben rögzített időtartamot (ez egy hároméves alapképzésen végzett esetében hat, egy alap- és mesterdiplomával is rendelkező esetében általában tíz év, míg az általános orvosoknak tizenkét évig kell itthon dolgozniuk), a szerződésszegőket azonban az adóhatóság fogja megkeresni - írta az eduline.hu