A Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) szabad forrásainak felhasználására vonatkozó projektlistát a nemzeti fejlesztési miniszter hagyja jóvá, a listáról utólag kell tájékoztatnia a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságot - áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban. A kormánybizottság tavaly nyáron jött létre az uniós támogatások elosztására, vezetője a miniszterelnök. Ez a testület dönt arról, mi számít kiemelt projektnek, és a jóváhagyása kell az egymilliárd forintnál drágább projektekhez is.

A kormány a határozatban felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter által jóváhagyott projektlistát és az abban szereplő projekteket a jelenlegi programozási időszak végrehajtása - és a következő programozási időszak tervezése - során vegye figyelembe.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által kezelt projektek - tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adó nem számolható el az Európai Unió felé - nettó módon támogatandók. A nemzetgazdasági miniszter a NIF projektjeinél az áfát a központi költségvetés XIX. - az uniós fejlesztéseket tartalmazó - fejezetében biztosítja. Ugyancsak a nemzeti fejlesztési miniszter feladatává teszi a határozat azt, hogy - a projektlistában szereplő projektek megvalósíthatósága érdekében - a KÖZOP módosításáról a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal azonnal kezdje meg.