Van tíz olyan sok milliárdos vagyonnal rendelkező, az állam által alapított, közszolgálati feladatokat ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, amelynek még honlapja és email-címe sincs - írja a 24.hu. Mindez úgy derült ki, hogy a hírportál sajtómunkásai kutatásba kezdtek, hogy megtudják, pontosan mire fordítják, hogyan használják azt az összességében több mint ezermilliárd forintos vagyont az elmúlt egy-két évben létrehozott alapítványok, amit az államtól kaptak. 

Emellett meg akarták tudni azt is, mekkora díjazást vesznek fel a szervezetek vezető tisztségviselői, akiket lényegében életük végéig bebetonoztak a helyükre. Elmentek néhány – elektronikusan egyébként elérhetetlen – alapítvány a bírósági bejegyzésében megadott székhelyére is.

Először a Lázár János fideszes képviselő vezetésével működő Jövő Nemzedékek Földje Alapítványt keresték fel, amely egy elegáns Pasaréti úti villába van bejegyezve. Hiába csengettek többször is munkaidőben, nem reagált senki sem a kaputelefonra. Viszont a kiírásokat böngészve kiderült, milyen sok kapcsolódási pont van Lázár János egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter és Áder János köztársasági elnök között.

A Lázár által vezetett alapítvány ugyanis több, az államfőhöz köthető szervezettel működik egy villában. Számos alapítvány mellett ide van bejegyezve például a köztársasági elnök által alapított Regőczi Alapítvány, amelyet a koronavírus áldozatainak árván maradt gyerekein megsegítésére hozott létre, és itt székel a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt., amelynek tulajdonosa a köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.