A jegyző hangsúlyozta: az önkormányzatok felelősen gazdálkodtak, de hitelek nélkül nem tudtak működni, fejleszteni, ezért közös megoldást kell találni a decemberben lejáró, 360 önkormányzatot érintő, 100 milliárd forint értékű likvid hitelek rendezésére, és a kétezer önkormányzatot érintő, éven túli adósságok finanszírozására, ennek mértéke eléri az 1200 milliárd forintot.

Szekeres Antal azt mondta: ezeket az önkormányzatok többnyire olyan feladatokkal összefüggésben vették fel, amelyek az államhoz kerültek vagy kerülnek. Az önkormányzatok viszont csak annyi forrást kapnak a költségvetés tervezete szerint, amennyi a működésükhöz kell, hiteltörlesztésre már nem marad.

Szekeres Antal úgy véli, az önkormányzatok működése nem függhet a bankokkal való tárgyalásoktól, ezért hathatós intézkedéseket vár a likvid hitelek jogszerű kezelésére, illetve az éven túli hitelek visszafizetésével kapcsolatos önkormányzati terhek csökkentésére.

Pilcsák Csaba József, a XVIII. kerület aljegyzője a városrész példáját hozva arról beszélt, hogy a kerület új vezetése több mint 12 milliárd forintos adósságállománnyal szembesült, s még a válság idején is volt nagyarányú svájci frank és euró alapú kötvénykibocsátás, emellett pedig fenn kell tartaniuk egy 1400 darabos lakásállományt, ahol csekély a fizetési hajlandóság, így a közszolgáltatóknál is az önkormányzatnak kell helytállnia. Elmondta, hogy a kerület éves költségvetése 21 milliárd forint, ennek a felét az adósságállomány teszi ki.

Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője is az állami szerepvállalást sürgette, s jelezte: az önkormányzati adósságállományok mintegy harmada a megyei jogú városoknál keletkezett, de nem a rossz döntések miatt. Példaként említette az uniós beruházások magas önrészét, amelyet gyakran csak hitelből tudtak hozzátenni.