A megyegyűlés július 6-i ülésén határozott arról, hogy azonnali hatállyal felmondja az OTP Banknál vezetett folyószámláját, és a MÁK-ra bízza a számlavezetést - emlékeztetett Rénes Marcell.

Az államkincstár augusztus 1-jétől kezeli az önkormányzat, illetve a megyei intézmények külön számláit, összesen 60 al- és letéti számlát. Utóbbiak a különböző pályázatokhoz kapcsolódnak - tette
hozzá.

Mindez azok után történt, hogy május közepén adósságrendezési eljárás indult a fideszes vezetésű önkormányzat ellen, és válságköltségvetést fogadott el a közgyűlés, az OTP pedig folyamatosan blokkolta az önkormányzat számlájára érkező forrásokat.

A Heves Megyei Bíróság május 13-án rendelte el az adósságrendezési eljárást a megyei önkormányzat ellen a budapesti HVL Invest Kft. kezdeményezésére; a döntés május 18-án vált jogerőssé. A társaság az után kezdeményezte a bíróságnál az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot, de a megye nem fizetett.

A megyegyűlés által működtetett megyei kórház még 2000-ben szerződött integrált informatikai rendszer kiépítésre egy céggel, de a kórház vezetése idő előtt felmondta a szerződést. A társaság pert indított, majd átadta a követelést a HVL Investnek.

Szabó Róbert, a megyegyűlés fideszes elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a megye előző szocialista vezetése okozta az önkormányzat eladósodását. Ennek a 12 éves korszaknak a lezárása ad okot az adósságrendezési eljárásra - mondta korábban Szabó Róbert.

Sámoly György, az önkormányzat mellé kirendelt pénzügyi biztos az eljárás megindulásakor közölte, hogy az OTP, az önkormányzat számlavezető bankja 6,2 milliárd forintos hitelezői követelést jelentett be az önkormányzattal szemben, és ez csak egy része a várható hitelezői igényeknek.