A bank adatai szerint a két konstrukcióban kibocsátott kártyák száma szeptember végéig elérte a 2200-at, a kihelyezett hitelösszeg pedig a 2011 végihez képest 10 százalékkal bővült. A bank várakozása szerint a kihelyezés bővülése éves szinten akár a 20-25 százalékot is elérheti. A növekedésben Egerszegi Ádám, a TakarékBank takarékszövetkezeti üzletágának igazgatója szerint az aszály miatti finanszírozási és takarmányozási nehézségek is közrejátszanak. Az október közepi támogatási előleg kifizetés ugyanis sokak esetében inkább csak kamatmegtakarítást jelent, mivel ebből többnyire a támogatás-előfinanszírozási hiteleket törlesztik. Ez ugyanakkor javítja a szektor hitelképességét is.

A kihelyezések növekedése a 2007 óta elérhető Gazdakártyával kihelyezett állomány szinten maradása mellett elsősorban az Agrár Széchenyi Kártya felfutásának köszönhető. A hitelállomány év eleje óta elérte az 1,2 milliárd forintot. A TakarékBankkal együttműködő takarékszövetkezeteknél és hitelintézeteknél egyébként az idén szeptemberig az agrárforgóeszköz-hitelállomány összege 11,8 milliárd forintról 13 milliárdra emelkedett.

Az integrációban továbbra is elérhető a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram is, amely az irányadó bankközi euró kamathoz kötött, de árfolyamkockázat nélküli forint alapú, legfeljebb évi 5,221 százalékos kamatozású hitellehetőség. A kedvezményes kamatozású hitel iránti érdeklődés intenzitását azonban leghamarabb jövő év elején lehet felmérni, ugyanis az első hitelkérelmek az előírt adminisztrációs teendők miatt csak ekkor érkezhetnek be.