Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az ipari termelés motorja a járműgyártás volt - állapították meg a statisztikusok. A teljes ipari termelés volumene 7,6 százalékkal haladta meg a 2013-ast, amikor 1,1 százalékos volt a növekedés.

A múlt év folyamán az ipari kibocsátást két eltérő dinamikájú félév alakította: a második félévben a növekedési ütem lassult, mintegy kétharmada volt az első félévinek. A legnagyobb mértékű bővülést júliusban (+12,2 százalék), a legkisebbet augusztusban (0,5 százalék) mérték.

Tavaly decemberben feldolgozóipar termelése 2013-hoz viszonyítva 8,6, a csekély súlyú bányászaté 1,4 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása, 1,6 százalékkal mérséklődött. Az előző évinél enyhébb időjárás hatására alacsonyabb fűtésigény is szerepet játszott a  volumencsökkenésben (a meteorológiai szolgálat szerint 2014 decemberében a 2013. decemberi átlagos középhőmérsékletnél 1,5 Celsius-fokkal magasabbat mértek).

A hónapban decemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést, háromban 2,1-19,6 százalék közötti volumencsökkenést mértek. A járműgyártás kibocsátása 11,1 százalékkal bővült. Az iparágon belül az alkatrészgyártás növekedési üteme gyorsult, a közúti gépjármű gyártásáé lassult. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,1 százalékkal nőtt, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedtek. A gép, gépi berendezés gyártása 23,7 százalékkal bővült, nagyrészt a motor, turbina gyártása szakágazat kiemelkedő exportja eredményeként. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának volumene 12,1 százalékkal meghaladta egy évvel korábbit.

Tavaly decemberben a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14,2 százalékkal nőtt. Ezen belül az új belföldi rendelések 2,1, az új exportrendelések 15,2 százalékkal emelkedtek. Így az összes rendelésállomány 18,8 százalékkal meghaladta a 2013. decemberit.