A forgalom havi többlete 843 millió euró volt, 87 millióval több, mint egy évvel azelőtt, de elmaradt a szeptemberi 939 millió eurós rekordtól - jelentette a második becslés alapján a KSH.

A január 9-én kiadott első becslés szerint az export euróban 3,2, az import 2,4 százalékkal nőtt novemberben az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A többletet hajszállal kisebbre, 832 becsülte korábban a KSH.

A múlt év január-novemberében a kivitel 3,5, a behozatal 4,0 százalékkal nőtt euróban és a 6,177 milliárd euró kiviteli többlet 153 millió euróval kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az euróban számolt mérsékelt növekedés mellett az export volumene 6,7, az importé 8,2 százalékkal haladta meg a 2013 első tizenegy havit.

Január-november átlagában az euró 4,0 a dollár 3,0 százalékkal erősödött a forinttal szemben, miközben a forintban számolt exportárak 0,9, az importárak pedig csak 0,1 százalékkal emelkedtek - derül ki a KSH adataiból.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 7,9, a behozatalban 7,1 százalékkal nőtt 2013 első tizenegy hónapjához hasonlítva. A közúti járműveje kivitele harmadával, behozatala negyedével bővült. Ezen belül jelentősen nőtt a személygépkocsik exportja, valamint a gépjármű alkatrészek és tartozékok importja; mindkét termékkörnél a német reláció volt a meghatározó.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,8, az importé 9,1 százalékkal múlta felül a 2013. január-novemberi szintet. A járműiparhoz köthetően több mint tizedével nőtt a szakmai tudományos ellenőrző műszer kivitele, továbbá a gumigyártmány, a fémtermék, a nemfémes ásványból készült termék és a kisebb részarányú készbőr, bőrgyártmány behozatala.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 12 százalékkal volt több, mint 2013-ban. Az energiabehozatal mintegy felét adó kőolaj importvolumene az időszak végére már több mint 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Novemberben a gáz importja nem érte el az előző évit, az időszak egészét tekintve a természetes és mesterséges gáz importvolumene így is több mint ötödével haladta meg a 2013-ast. A villamos energia importja több mint tizedével nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,9, az importé 5,3 százalékkal bővült 2013. január-novemberhez képest. A gabona- és gabonakészítmény kivitele - főként a búzakiszállítások visszaesése miatt - az utóbbi három hónapban jelentősen alatta maradt az egy évvel korábbinak, a teljes időszakban meghaladta azt. Dinamikusan nőtt az állati takarmány exportja és a kávé, tea, kakaó, fűszer importja, emellett az egyéb táplálkozásra alkalmas termék és készítmény - elsősorban az étrend-kiegészítők, élelmiszer-alapanyagok és adalékanyagok - mindkét irányú forgalma.