Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden budapesti „kapna” egy négyzetméternyi extra zöldfelületet, így az egy főre jutó budapesti zöldterület hat négyzetméterről hétre nőne, tíz év alatt a jelenlegi 999 hektárról 1225 hektárra bővítenék a parkok területét - mondta az új zöldfejlesztési stratégiáról Bardóczi Sándor, Budapest fő tájépítésze egy szerdai háttérbeszélgetésen a Népszava tudósítása szerint. A kormány és a főváros zöld-ügyekben kivételesen jó a munkakapcsolatban van egymással, az állami és a fővárosi elképzelések 90 százalékban fedik egymást. Igazi konfliktus főként a Városliget átalakításában van köztük.

Nincs vita a Gellérthegy közparkjának felújításáról, 3,3 milliárdot költenének a rendbetételére, amelybe a hegy faállományának megújítása mellett többek között futókör és tanösvény létesítés, a közvilágítás fejlesztése, a kilátópontok kialakítása és a támfalak, lépcsők burkolatok javítása szerepel. A főváros támogatja a turistabuszok kitiltására vonatkozó I. kerületi önkormányzati javaslatot is, de ennek feltételéül szabja a sikló megépítését, ami közlekedési eszköz lenne és nem látványosság. Ebben és a Citadella rekonstrukciójával kapcsolatban nincs egyetértés a felek között – mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A főváros nem presztízs beruházásokban gondolkodik, hanem apró, esetenként kevésbé látványos, de olcsóbb és gyakorta sokkal hatékonyabb projektekben. Ilyen például az emlékerdő, amelyet a fővárosi temetőkben alternatív temetkezési helyszínként alakítanának ki, ahol a sírhely egy fa lenne, ez szimbolizálná az elhunytat. Bardóczi Sándor szerint erre lenne igény nálunk is.

A főváros 2030-ig legalább 40 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. A Greenpeace szerint ez nem túl ambiciózus cél, de a főosztályvezető szerint ennyi a reális. Ennek eléréséhez 1500 milliárd forint uniós támogatásra van szükség. Az elkövetkező évtized céljai között szerepel minden harmadik lakás energetikai korszerűsítése, 10 millió négyzetméter új napelemrendszer a fővárosi háztetőkön és a fővárosi autósok 30 százalékának alternatív közlekedési eszközre való átültetése.