Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségipar mindenhol a világon - így Magyarországon is - az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. Ráadásul nem átmeneti, a divat vagy az aktuálisan felfutó kereslet szülte konjunkturális ágazatról, hanem tartósan és folyamatosan bővülő, stabil, a recessziótól is szinte teljesen védett piacról van szó. Olyanról, amely más ágazatokra is innovatív hatással van - mondta a kiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Mindezeket figyelembe véve indította el idén a Hungexpo a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai kiállítást és konferenciát, amely a cég reményei szerint hamarosan nemcsak idehaza, hanem a régióban is a szakma tájékozódási pontja lehet.

Az október 11-13. között megrendezett kiállításon több mint kétezer négyzetméteren 97 kiállító - köztük a legnagyobb orvostechnikai, valamint gyógyászati segédeszköz gyártó-és forgalmazó cégek, magán egészségügyi szolgáltatók, egészségbiztosítók, szakmai szervezetek - mutatták be termékeiket, szolgáltatásaikat.

A kiállítás égisze alatt rendezték meg idén a 40. Medicina konferenciát, amelyen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere többek között elmondta: heteken belül elfogadhatja a kormány az alapellátás megerősítéséről szóló javaslatcsomagot. A miniszter úgy fogalmazott, mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, de ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét, és szanálni kell a kórházak gazdálkodási és pénzügyi rendjét. Ezek miatt is készültek el az öt nagy betegségcsoportban a népegészségügyi programok a prevenciótól a rehabilitációig, és ha ezeket a programokat egymásra rakjuk, kiépül a magyar ellátórendszer.

A konferencián a nemzeti egészségprogramokat kidolgozó intézmények képviselői mind egyetértettek abban, hogy nagy szükség van az alapellátás erősítésére. Kásler Miklós a beszélgetés zárszavában azt mondta: mindig az volt a véleménye, hogy a magyar egészségügy rendkívüli emberi és szakmai tartalékokkal rendelkezik. "Nem kell mást tenni, mint segíteni, hogy ezek a képességek teret kapjanak" - fogalmazott a tárcavezető.

A kiállítás csütörtöki megnyitóján Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója arról beszélt, hogy  a kormány Kelet-Közép-Európa legfejlettebb egészségügyi ellátását szeretné elérni a következő években, azt ezt célzó fejlesztések már folyamatban vannak. Ehhez képest problémának nevezete a hazai beszállítók alacsony számát. "Magyarországon a hazai beszállítók csak 18 százalékban vesznek részt a piac alakulásában. Ez a szám Németországban 60 százalék. Öt éves céljaink között szerepel, hogy itthon elérjük az 50 százalékot a fém ortopédiai implantátumok, a nagy értékű eszközök, az ágy melletti betegfigyelő eszközök és a labordiagnosztika terén" - mondta a főigazgató.