Az egyfordulóssá tett magyar választási rendszerben az egyéni mandátumok kiosztása téríti el a listás szavazatok alapján kialakult erősorrendet, és ez teszi lehetővé, hogy egy párt 50 százalékos támogatással kétharmados parlamenti többséget érjen el. Erre pedig a Fidesznek lényegesen több az esélye, hiszen nem csak a törvényt, a körzeteket is maga alkotta - írja a hvg.360.

A képviselők számának csökkentésére hivatkozva 2011 decemberében a 176 egyéni választókerületből 106-ot csináltak, és olyan határokat rajzoltak, ami a kormánypárt számára előnyös. Vagyis a korábbi választási adatok alapján a körzetek többsége jobbra húz.

A 663 egyéni jelölt között a nők aránya a „kihívók” közt háromszorosa a kormányoldali aránynak. Két megye, Tolna és Veszprém összesen hét választókerülete így is teljesen „nőtlen”, ezekben 37 férfi mellett egyetlen női jelöltre sem lehet szavazni.

A kormánypárti jelölteknek mintegy negyede tartozik az 50 évesnél fiatalabb korosztályba, az ellenzék térfelén ez az arány 63 százalék.