Az átalakítás egyik célja a pénzügyi hatalom megszerzése, hiszen 6000 milliárdos uniós támogatás érkezik a felsőoktatásba a következő években - mondta az MTI szerint Arató Gergely DK-s képviselő, aki szerint ezt a pénzt osztogatnák a mostani kormányoldal embereivel feltöltött egyetemi kuratóriumokon keresztül közbeszerzéseken.

Emellett maradna az állami finanszírozás is az egyetemeken, a támogatást viszont a kuratóriumok oszthatnák majd szét. Arató szerint az támogatandó, ha javítják a támogatási rendszert, és az, hogy javítani szeretnék az egyetemek és a vállalatokkal közötti együttműködést - de ehhez nincs szükség alapítványokba kiszervezni az egyetemeket. Az viszont nem támogatandó, hogy könnyítsék a szakindítást és az új szakok engedélyezését, és rövidítsék a képzési időt, ami a színvonal csökkenését eredményezné - véli az ellenzéki képviselő.

Arató Gergely szerint a kormány törvényjavaslata nem szolgálja a felsőoktatás javát, a modernizálását, a hallgatók érdekét és az oktatók támogatását, csak azt, hogy a kormánypártiak közvetlenül rátegyék a kezüket az állami vagyon jelentős részére, a hazai és uniós támogatásokra és a felsőoktatás költségvetésére. Az ellenzéki képviselő szerint meg fogják találni a módját annak, hogy a most elvitt vagyont visszaszerezzék majd a magyar polgároknak, a magyar nemzetnek.

Brenner Koloman (Jobbik-lépviselő) minden magyar polgár jóléte és szabadsága elleni merényletnek, Keresztes László Lóránt (LMP) a felsőoktatás és egyúttal az érintett nagyvárosok, régiók elleni támadásnak nevezte az átalakítást.

Nem egyszerűen tiltakozunk, hanem más Magyarországot, más felsőoktatást akarunk: szabad, színvonalas, jó minőségű, autonóm egyetemeket - fogalmazott Hiller István (MSZP).

Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint nincs szó átfogó felsőoktatási reformról, csak a Fidesz-káderek elhelyezéséről, az egyetemi vagyonok "lehúzásáról". Tóth Endre (Momentum) szomorúnak nevezte az "egyetemkisajátítást" - írta az MTI.