Kulcsár László kiemelte: a termelők a betakarítás elején országos átlaghozammal számoltak az őszi kalászosokból, ám az aratás előrehaladásával a rendkívül csapadékos időjárás, a sárgarozsda gomba károk és a tartós pocokinvázió miatt romlott a búza minősége és csökkent a hozam.

Az ország egyik éléskamrájának számító Békésben a termelők 101 200 hektárról összesen 384 560 tonna őszi búzát takarítottak be. A termés 70 százaléka takarmány minőség és csak 30 százaléka felel meg az étkezési minősítés feltételeinek. A betakarítás első harmadában a termés fele volt étkezési minőségű. Kulcsár László hozzátette: az őszi és a téli időszakban alig hullott csapadék a megyében, az őszi kalászosok fejlettsége tavasszal az átlagosnál gyengébb volt.

A termelők 15 500 hektárról takarítottak be őszi árpát, hektáronként 3,6 tonnát, tavaszi árpából hektáronként 2,9 tonnát 12 200 hektár területről. Rendkívül alacsony volt a tritikále hozama, 4850 hektár területről 2,8 tonna átlagtermést tudtak betakarítani a termelők. Zabból 5280 hektáron az átlaghozam hektáronként 2,2 tonna volt.

A szalma bálázása a kalászosok termőterületének a felén fejeződött be. Jól halad a tarlóhántás, a nyári betakarítású növények után felszabaduló szántóföldi terület 65 százalékát megmunkálták.

A Nemzetgazdasági Agrárkamara Békés Megyei elnöksége a kalászosok értékesítésével kapcsolatban optimistán tekint a jövőbe - mondta Kulcsár László. A termés jelentős része raktárakban van, a termelők várnak a kedvezőbb piaci környezetre, ami részben kompenzálhatja a terméskiesésből adódó veszteségeket - mutatott rá Kulcsár László.