Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai gyógyszergyártó cég terméke a meggyógyult betegek vérplazmájából készített, úgynevezett monoklonális antitestre épül, a bamlanivimab és az etesemivab nevű antitestek kombinációja. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy alkalmazása az esetek jelentős részében megakadályozza a súlyosabb szövődmények kialakulását a koronavírussal fertőzött betegeknél - írja az MTI.

A készítményt magyar kórházakban is tesztelték és alkalmazzák a koronavírus-fertőzöttek kezelésére, amely megakadályozhatja, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki. A gyógyszert egyórás infúzió formájában adják be azoknak a betegeknek, akiknél enyhe vagy középsúlyos tünetek jelentkeznek - nyilatkozta februárban Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

A bizottság júniusban mutatta be a koronavírusos betegek terápiájával kapcsolatos stratégiáját, amelyben 5 millió eurót irányzott elő egy terápiás szereket tartalmazó portfólió előkészítésére. Az Eli Lilly terméke e portfólió harmadik eleme. A gyógyszer jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folyamatos vizsgálata alatt áll.

A beszerzési keretszerződés értelmében az EU-tagállamok szükség esetén megvásárolhatják a bamlanivimab-etesevimab kombinált készítményt, amint az az EMÁ-tól uniós szintű feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott. A bizottság az uniós tagországok jelzései alapján a termékből több mint 200 ezret rendelt.

Az EU július végén brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről írt alá szerződést, illetve márciusban egy másikat a francia Roche vállalattal a kaszirivimab és az imdevimab antitestek kombinációját tartalmazó készítményre.