A napilap internetes kiadásában megjelent cikk szerint Brüsszel attól tart, hogy ha Washington megbünteti Moszkvát, amiért beavatkozott a tavalyi amerikai választásokba, az hátrányt okozhat az európai energetikai vállalatoknak, vagy negatívan befolyásolhatja többek között a Balti-tenger alatt létesített orosz-német gázvezeték működtetését.

A lap úgy tudja, Brüsszel biztosítékot vár az amerikai kormánytól arra vonatkozóan, hogy az intézkedések bevezetésük esetén nem fogják sérteni az EU érdekeit. Ellenkező esetben az európai jog segítségével akadályoznák meg, hogy az intézkedéseket alkalmazni lehessen az unióban, továbbá a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályait figyelembe véve ellenlépéseket tennének.

Azt nem tudni, hogy a kilátásba helyezett brüsszeli válaszlépések befolyásolják-e a Fehér Ház hozzáállását a tervezett szankciókhoz - tette hozzá a brit üzleti napilap. (Új gazdasági szankciókat jelentett be az USA Irán ellen.)

Az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus képviselői szombaton megállapodásra jutottak egy törvényjavaslatról, amely büntetőintézkedésekkel sújtaná Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát - írja az MTI.

Az Európai Unió szombaton óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy egyoldalúan súlyosbítsa az Oroszország elleni szankciókat, főképpen ha "belpolitikai megfontolások" alapján teszi. Brüsszel szerint a "széles körű és válogatás nélküli" büntetőintézkedéseknek "nem szándékolt következményei lehetnek".