Varga szerint olyan átalakulásban van most az euróövezet, hogy nem tudni pontosan, mihez is csatlakozna az ország.

"Nem hajt a tatár, nem kell sietni. Ma abban a helyzetben vagyunk, hogy minden feltételt teljesítünk. Hasonlóan a csehekhez és a lengyelekhez, nem lépünk be az euró előszobájába, ami két évvel a csatlakozás előtti árfolyamrögzítés feltétele. Ez így kedvező pozíció, rajtunk múlik, mikor szánjuk el magunkat a következő lépésre" - mondta a miniszter. (Ezzel szoríthatja perifériára Magyarországot a kormány)

A migrációval kapcsolatban kiemelte: "nálunk jóval gazdagabb nyugati országok sem tudják megengedni maguknak, hogy több tíz- vagy százmilliárd eurót költsenek a bevándorlási helyzet kezelésére."

Amíg csak egy ember is munkát keres Magyarországon - hangsúlyozta -, a magyar kormánynak az a felelőssége, hogy több munkahelyet teremtsen, hogy mindenki el tudjon helyezkedni. Ha ezek a keretek kimerültek, akkor lehet tovább gondolkodni. A demográfiai problémákat viszont családtámogatással, nem pedig bevándorlással kell kezelni - jelentette ki Varga Mihály. ("Lecserélünk benneteket ukránokra, mert ők olcsóbbak" - Feszültség egy multicégnél)

Felméréseket idézve hangsúlyozta, hogy az emberek nyolcvan százaléka nemet mond a migrációra, a magyarok többsége pedig nem a bevándorláson keresztül gondolja orvosolni a gazdasági kihívásokat.

Varga Mihály szerint a választások egyik tétje az, hogy a piac által is elismert, stabil, egyensúlyban lévő gazdaságot, a több ágazatra kiterjedt növekedést kockára teszik-e az emberek egy kormányváltással vagy sem.

Képünk forrása: Shutterstock