Nincsenek könnyű helyzetben a zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozások. Míg az időjárási nehézségek miatt a termés az elmúlt évek átlagánál jóval szerényebb lett, a magas energiaárak a termékek eltárolását nehezítik meg.

"Télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba" - mondta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a lapnak. A szakember szerint idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban.

Az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt – mutatott rá a szakember.

Csökken a kereslet

Ledó Ferenc szerint a vásárlók szűkülő pénztárcája alapvetően visszafogja a keresletet az élelmiszerpiacon. A termelők joggal tartanak attól, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre már nem tudják beépíteni az árakba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.

Áresés sem várható

A hozamok nemcsak itthon, hanem külföldön is igen alacsonyak voltak. Ezért jelentősebb áresésre sem kell számítaniuk a vásárlóknak, hiszen külföldről sem érkezik nagy mennyiség ezekből a terményekből, ráadásul minél messzebbről hozzák be az árut, annál nagyobb szállítási költség rakódik rá a termékekre. Míg például tavasszal 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, ma már 200-300 forintra rúg ez az összeg - áll a VG.hu cikkében.