A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Intrum követeléskezelő vállalata közzétette a negyedéves jelentését a lakosság pénzügyi helyzetéről - közölte a vállalat.

Az elmúlt közel egy évben az index értékét a koronavírus-járvány és annak kezelésére hozott intézkedések határozták meg. Nem volt ez másképp a tavalyi év utolsó hónapjaiban sem: a tavalyi harmadik negyedév elején még a háztartások fizetőképességének erősödése volt megfigyelhető, azonban, ahogy világossá vált, hogy a járvány második hulláma az elsőnél is súlyosabb lesz, ismét romlani kezdtek az IFI értékét adó mutatók (különösen a háztartások jövedelmei).

Ez a tendencia folytatódott a következő, negyedik negyedévben is, és erősödött azután, hogy november elején ismét országos kijárási tilalmat kellett bevezetni. 2020 negyedik negyedévében az index értéke 36,1 volt, amely jelentősen elmarad az előző év azonos időszakának 50,1-es értékétől. 2020-ban az index éves átlaga 39 volt, szemben az egy évvel korábbi, 53,2-es értékkel, ami az egyik legmagasabb éves érték volt az elmúlt 10 évben, a visszavetített adatok alapján.

Az Intrum index és a magyar fogyasztóiár-index között ellentétes lineáris kapcsolat tapasztalható, vagyis ahogy nő az infláció, úgy értéktelenedik el a lakosság jövedelme és csökken a fizetőképessége. Az infláció a nyári hónapokban, a gazdasás újranyitásakor volt a legmagasabb, majd az őszi is téli hónapokban mérséklődőtt, de európai viszonylatban, elsősorban a forint gyengülése miatt így is kiemelkedően magas a magyar infláció.