Az ipari termelés októberi előzetes adatait közli ma első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első háromnegyed évében az ipari termelés 6,7 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci és a 40 százalékot képviselő hazai eladások volumene egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal nőtt. Az augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A legnagyobb emelkedést, 47,4 százalékot a villamos berendezések gyártásában mérte a KSH. A járműgyártás 31,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21,5 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 19,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 21,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 20,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 0,5 százalékkal csökkentek, az export rendelésállomány 22,2 százalékkal nőtt.