Az LMP a hazai családi gazdálkodók érdekeinek védelmében azonnali lépéseket vár a kabinettől, mert úgy vélik: a kormány a "hangzatos ígéreteken kívül" eddig szinte semmit sem tett annak érdekében, hogy megállítsa a birtokkoncentrációt és a spekulációs célú földvásárlást. "Sőt, az állami tulajdonú földeket is saját klientúrájának építésére használja" - áll a párt közleményében.

A politikus felhívja a figyelmet, hogy két év múlva külföldiek is szabadon vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, és annak a meglátásának ad hangot, hogy amennyiben továbbra sem születik érdemi földügyi szabályozás, úgy minden esély megvan arra, hogy a tőkeszegény hazai gazdálkodók lába alól kivásárolják a termőföldet.

Az LMP szerint a földet az életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek, közösségek tulajdonában kell tartani, és ehhez a moratórium feloldásáig hátralévő időben új birtokrendezési és üzemszabályozási törvényt kell alkotni, ami rendet tesz a földtulajdon, a haszonbérlet és a földhasználat terén.

A közlemény szerint megoldást kell találni az osztatlan közös földtulajdon problémájára, növelni kell a helyi közösségek részvételét és ellenőrzési lehetőségeit a földtulajdonnal és haszonbérlettel kapcsolatos döntésekben, ezért helyi földhasznosítási és birtokrendezési bizottságokat kell létrehozni.

Az LMP pénteken jelentette be, hogy vizsgálatot kér az állami földbérletek ügyében és egyúttal feljelentést tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen.