A tudásellenes politikát az ellenzéki párt szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint jól mutatja egyebek között a tankötelezettségi korhatár csökkentése és az "iskolabezárások mögött felsejlő szándék a középiskolai kapacitások szűkítésére". Ez nemcsak pedagóguselbocsátásokhoz vezet, hanem beszűkíti a mobilitási csatornákat is, vagyis elveszi a hátrányos helyzetű tanulóktól a társadalmi felemelkedés lehetőségét, éppúgy, mint az államilag támogatott egyetemi férőhelyek csökkentése - írja az LMP.

Emlékeztetnek rá: vasárnap öt szakszervezet szervez országos pedagógustüntetést. "A tiltakozóknak nem tetszik, hogy a Megszorítások Kormánya az iskolák ügyében is az érintettek megkérdezése nélkül hoz döntéseket" - írja az ellenzéki párt. Megjegyzik: az LMP, ha tehetné, az ügyben a Fidesz etikai bizottságához fordulna, miképp Hoffmann Rózsa a Pokorni Zoltánnal folytatott vitája során.

Az országos demonstráció követelései között szerepel, hogy a közoktatás átalakításáról kezdődjön érdemi párbeszéd; ne vezessenek be központi létszámgazdálkodást a pedagógusok megkérdezése nélkül; ne kerüljön sor bújtatott óraszámemelésre és a pedagógusok nyugdíját ne nyirbálja meg a Fidesz a prémiumévek program megszüntetésével - írja az LMP, megjegyezve, hogy az idén elszenvedett reáljövedelem-csökkenés után az indulat érthető.

Bár a Fidesz sorban megszünteti a szociális párbeszéd fórumait, az LMP most mégis arra kéri a kormányt, hogy konzultáljon a pedagógusokkal és a szülőkkel, és ne akarja "leszalámizni" a szakszervezeteket - áll az LMP közleményében.