Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1568 milliárd forintra mérséklődik.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség az egy hónapos futamidőn 80 millió euró (25 milliárd forint), a tizenkét hónaposon pedig 242 millió euró (75 milliárd forint) volt. A bankok egy hónapon 108 millió euró (33 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 1,270 milliárd euró (392 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 3, illetve 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 10-én 1568 milliárd forintra mérséklődik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 106 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 73 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1174 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.