A jegybank a honlapján közölte: az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 485 millió euró (150 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,28 milliárd euró (397 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet. A tenderen 7 bank vett részt.

A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 450 milliárd forint.

Felidézték, az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.