A jegybank a honlapján közölte: a tenderen meghirdetett mennyiség 80 millió euró (25 milliárd forint) volt, melyre a bankok 715 millió euró (221 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB a meghirdetett értékben kötött üzletet a bankokkal. A swaptenderen 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 17-én 1568 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 81 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 73 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1199 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Címlapkép forrása: Shutterstock