A jegybank a honlapján közölte: az öt éves futamidőn 35 milliárd forint, a tízéves futamidőn 15 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, melyre a bankok 295,6 milliárd, illetve 277,4 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az ötéves lejáraton 35, a tízéves lejáraton 40 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen 13, illetve 12 bank vett részt - írja az MTI.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2017. november 21-én döntött két nem-konvencionális eszköz - az általános hatáskörű, feltétel nélküli monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a célzott jelzáloglevél-vásárlási program - januári bevezetéséről, amelyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik.

Az MNB a döntés értelmében feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be annak érdekében, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbe hosszabb szakaszán is érvényesüljenek. A MIRS-eszközökről szóló terméktájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank - közölték.

Az általános hatáskörű monetáris politikai eszközként bevezetett MIRS 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszege 300 milliárd forint, az egyes tenderek meghirdetett mennyiségéről az MNB dönt. Az eszközt az MNB a korábbi IRS programjához hasonlóan kéthetente csütörtökön megrendezett tendereken értékesíti.

A korábbi jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) programokhoz képest stratégiai eltérés azonban, hogy a MIRS használata nem feltételhez kötött, ebből adódóan nincs mód az ügyletek lejárat előtti lezárására sem.