Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Változatlanul a pénzügyi szektor stabilitása és a bizalom fenntartása az alapértéke a 2020-2025 közötti felügyeleti stratégiának, amelynek módosított változatát a Magyar Nemzeti Bank a honlapján tette közzé.

A hangsúly a korábbi időszak értékeinek biztosítására és megőrzésére került, továbbá

új elemként jelennek meg a pénzügyi szektor környezeti fenntarthatóságának elősegítése, valamint a technológiai fejlődés kiemelt támogatása és az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése.

A felügyeleti stratégiát 2019 végén fogadták el; a nem sokkal később kitörő Covid-járvány, illetve a tavaly február végén indított orosz-ukrán háború miatt is célszerű volt újra áttekinteni a felügyeleti prioritásokat. A korábban feltételezett piaci trendek és kockázatok jelentős mértékben átalakultak  - magyarázták. 

Az MNB felügyeleti jogkörében eljárva számos intézkedést hozott 2020 és 2021 folyamán a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére, valamint az intézmények sokkellenálló-képességének megóvása érdekében - emlékeztettek.

Az MNB szerint szorosabb felügyeleti figyelem indokolt az intézmények ellenállóképességének növelése érdekében a kiberbiztonság és a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatok kapcsán egyaránt.

Az MNB fogyasztóvédelmi tevékenységének keretében kiemelt figyelmet fordít a tisztességes szolgáltatói magatartásra, a sérülékenyebb fogyasztók védelmére, valamint a határon átnyúló pénzügyi tevékenységek kockázatának csökkentésére - írta az MNB közleményében.