Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy és hat hónapos futamidejű "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn, a jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 110 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot, a hat hónapos lejáratra benyújtott 114 milliárd forint ajánlatból ugyancsak 100 milliárd forintot fogadott el.

A jegybank honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint az egy és hat hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 325-325 millió euró (100-100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 357 millió euró (110 milliárd forint), hat hónapos futamidőn pedig 370 millió euró (114 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az egy és hat hónapos swaptenderen hat, illetve két bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 850 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 300 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 300 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a tizenkét hónapos futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló tájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írta az MTI.