A hét elején új csúcsra gyengült a forint, kedden pedig 185 bázisponttal 7,75 százalékra rántotta fel az alapkamatot az MNB, csütörtökön reggel pedig - saját korábbi ígéretének és a piaci várakozásnak megfelelően - újabb 50 bázisponttal emelve, szintén 7,75 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az MNB - derül ki a jegybank tenderadataiból.

A mostani 7,75 százalékos irányadó magyar kamat a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank legutóbb június 8-én, 75 bázisponttal tovább emelte az alapkamatot, így még csak 6,00 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamat immár 7,0 százaléknál tart.

Nagyon belehúztak

Legutóbb most kedden, június 28-án szigorított nagyot a magyar jegybank, akkor 185 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke a jelenlegi 6,75 százalék. Eközben a jegybanki alapkamat a keddi döntés nyomán június 29. óta 7,75 százalékon van, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 135 bázisponttal 10,25 százalékra emelte az MNB. A következő kamatmeghatározó ülést pedig majd csak július 26-án tartják.

Az MNB szerint várhatóan egy irányadó szint marad, kivéve, ha az eltérést a piaci folyamatok szükségessé teszik.

Ebben a gazdasági közegben nincs könnyű győzelem, mi minden lépést meg fogunk tenni az infláció legyőzése érdekében - mondta kedden Virág Barnabás alelnök, aki szerint a jegybank elsődleges célja a horgonyzás, ezzel is mérsékelve az inflációs folyamatokat, lehűtve a jövőbeni drágulással kapcsolatos várakozásokat.

A szigorításokat mindaddig folytatjuk, ameddig az infláció csökkenése nem körvonalazódik

- részletezte lapunk kérdésére a kamatdöntést Virág. Elmondása szerint a keddi döntés egyben azt is jelenti, hogy határozottabban lépni akarnak egy konvencionálisabb monetáris politika felé, a korábban várhatóan eljutni addig, hogy az alapkamat és a mostanában irányadó eszközként működő egyhetes eszköz kamatszintje összezárjon.

Már több mint fél éve tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott.
  • Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így akkor 6,15 százalékos lett a ráta. Innét emelt április 28-án újabb 30 bázispontot a jegybank, majd következett június 2-án újabb 30 bázispont és értük el a 6,75 százalékot.
  • Innét még két ugrás következett: június 16-án 50 bázisponttal szigorítottak, majd a mai újabb 50 bázisponttal érkezte e a 7,75 százalékos kamat kora.