A Napi Gazdaság cikke

Az MSZP letett a gyermekétkeztetési normatíva csökkentéséről, ami 17 milliárd forint kiadással jár, eközben változatlanul a napirenden szerepel a távhő áfájának további mérséklése, ami akár további 50 milliárd forint mínuszt jelenthet.
 

Még csak két napja tárgyalja az országgyűlés a 2010-es költségvetés tervezetét, ám máris olyan döntéseket hozott a kormány, illetve az MSZP, amely a jövő évi költségvetés egyenlegét tízmilliárdokkal ronthatja. Az MSZP visszavonult a gyermekétkeztetési normatíva szigorításától, amitől 17 milliárd forintos megtakarítást remélt: a szigorítás oka az volt, hogy az ország módosabb településein is rendre jelentős számban igénybe veszik a költségvetési forrásokból az önkormányzatok az ingyenes vagy félárú gyermekétkeztetést - a tapasztalatok szerint nem csak a rászorulók számára. A tervet az MSZP most elveti, erről hivatalos döntés is született, ám a 17 milliárd forint ellentételezéséről még nem.

Emellett tovább folyik a távhő áfájának újabb csökkentését célzó tervezés: mint ismert, az idén félévkor a távfűtés áfája a korábbi 20 százalékról 18 százalékra változott, amivel 10 milliárd forint bevételről mondott le a költségvetés. Az MSZP által dédelgetett - és Oszkó Péter pénzügyminiszter által is hallgatólagosan támogatott - terv szerint a távhő áfája öt százalékra csökkenne, ami éves szinten akár 50 milliárd forint bevételkieséssel járna. Információink szerint a javaslaton tovább dolgoznak a szocialista képviselők. Tegnap a kormány a kórházak vezetőivel is megegyezett a többletpénzek átadásáról, ám azt még nem lehet tudni, hogy a megállapodás milyen mértékben növeli a költségvetés egészségügyi kiadásait.