A Nemzetközi Valutaalap (IMF) világgazdaság fejlődési kilátásairól szóló legfrissebb, World Economic Outlook című jelentésének általános megállapításai között Magyarország szempontjából is kiemelkedő jelentősége van annak, hogy 2015-ben az IMF - részben az olajárak csökkenésének, valamint az amerikai dollár erősödésének köszönhetően - összességében a világgazdaság élénkülésére számít. Elsősorban a külső piacok szempontjából Magyarország számára is meghatározó fejlett országok, többek közt az euróövezet várható jobb teljesítményére is számít az IMF.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvező hatással lehet a magyar gazdasági növekedés külső feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - mutat rá az NGM.

Az IMF a 2015. évi Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését a 2014. októberi előrejelzéséhez képest pozitív irányban, 0,4 százalékponttal 2,7 százalékra módosította, míg 2016-ra 2,3 százalékos növekedést jósol. Az NGM szerint hazánk idei növekedése jócskán meghaladhatja az NGM korábbi várakozását, a 2,5 százalékot. A szaktárca ugyanakkor megjegyzi: a jelentés szövegében Magyarországgal kapcsolatban megjelenő megállapítások összhangban állnak az IMF legutóbbi éves konzultációja során tett észrevételeivel, javaslataival.