Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace Ausztria is a Fertő tavi beruházással kapcsolatban. Hiába kérték ugyanis, a magyar hatóságok nem engedték, hogy osztrák szakértők is részt vegyenek a beruházás környezeti hatásvizsgálatában, és ezzel a magyar kormány egyértelműen uniós jogot sértett. A tó magyar oldalán, a Fertőrákoson zajló építkezés csupán egy kilométerre van az osztrák határtól, így nyilvánvaló, hogy a környezeti hatások mindkét országban érzékelhetők lesznek - írják a természetvédők a honlapjukon.

Mind az osztrák, mind a magyar Greenpeace a beruházás azonnali leállítását követeli. A magyar természetvédők már hónapokkal ezelőtt panaszt tettek a projekt miatt az Európai Bizottságnál, és folyamatban is van egy úgynevezett EU-s pilot eljárás az ügyben. Ez a kötelezettségszegési eljárások előtti állomás, amikor az érintett fél lehetőséget kap rá, hogy tisztázza a felmerült problémákat - az építkezés azonban ez idő alatt is folyamatosan halad.

Luxusberuházás készül

"Az első és egyetlen határon átnyúló nemzeti parkunkban, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban közpénzből a magyar kormány 100 szobás luxusszállodát tervez építeni 880 parkolóhellyel rendelkező többszintes parkolóval, mellette apartmanházakkal és hatalmas fedett sportkomplexummal, műfüves focipályákkal, teniszpályákkal, valamint egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel, ami 60 hektárt hasít ki a nádasból és a tó medréből. Mindez egy olyan területen, amely minden létező hazai és nemzetközi természetvédelmi jogszabály által védett terület: Nemzeti Park, Natura 2000 terület, a Ramsari Egyezmény által védett vizes élőhely, ráadásul az UNESCO Világörökségi terület magterülete" - hívja fel a figyelmet a Greenpeace.

„​Továbbra is azt követeljük a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a Fertő tavi luxusberuházást! Nem engedhetjük, hogy tönkretegyék rendkívül értékes védett területünket, elherdálják a közpénzeket ilyen módon, amely nem az ott élők, nem a teljes magyar lakosság érdekét szolgálja, hanem csak egy szűk, gazdasági elit további kényelmét és gazdagodását, miközben mindannyiunk közös vagyonát, természeti kincseinket pusztítja el ez a beruházás!” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország áprilisban bíróságon támadta meg a Fertő tavi projekt engedélyezését, júniusban pedig aktivisták szedték le azokat a hálókat, amelyekkel meg akarták akadályozni, hogy a fecskék visszatérjenek régi fészkeikhez költeni az építkezés helyszínén. A nyár folyamán továbbá tájékoztatták a vizes élőhelyek védelméért felelős Ramsari Egyezmény nemzetközi titkárságát is a természetpusztításról, majd a magyar miniszterelnöknek is levelet írtak az ügyben, amelyre a kormány természetvédelemért felelős minisztere, a jelenlegi agrárminiszter válaszolt: véleménye szerint semmi gond a Fertő tavi beruházással.