Továbbra is azt gondoljuk, hogy további intézkedésekkel is 3 százalékot kissé meghaladó hiánnyal számolhatunk 2009-ben - álapították meg legújabb analízisükben az OTP elemzői. Ennek fő oka, hogy a PM prognózisánál kedvezőtlenebb a makrogazdasági alappálya.

A prognoszták szerint a nem-pártpolitikus Bajnai Gordon valószínűleg megpróbál majd további megtakarításokat elérni a költségvetésben, hogy a büdzsé közelebb kerüljünk az uniós és az IMF-felé kommunikált hiánycélokhoz (ez az eddig bejelentetteken túl újabb, legalább 200 milliárd forintot jelenthet).

Az IMF azonban hiába engedné meg, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági fejlemények miatt magasabb költségvetési hiány célozhasson meg Magyarország, a jelenlegi költségvetési politika eléggé prociklikus, így tovább növeli a recesszió méretét, emellett korántsem biztos, hogy a jelenlegi struktúrák mellett történő hiánycél módosítás hosszabb távon kedvezőbb eredményt jelentene. Az elemzők szerint a hiánycél-módosítás előfeltétele kell legyen a strukturális reformok előírása.