A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az ügyvédi szerződés automatikus megszűnése csak az idén szeptember 6.-a előtt megkötött, legalább bruttó 20 millió forintot elérő szerződésekre vonatkozik. Ezen a napon lépett hatályba az a kormányrendelet, amely az ilyen szerződések megkötését miniszteri jóváhagyáshoz köti.

A mostani rendelet kiemeli, hogy a miniszteri jóváhagyás ez év utolsó napjáig nem alkalmazható, vagyis új szerződések nem köthetők. 

A feleknek a szerződés megszűnésétől számított harmincadik napig egymással el kell számolniuk.

A kormányrendelet által automatikusan megszűnő, egybefüggő tizenkét hónapon belül azonos felek között megkötött, ügyvédi tevékenység folytatására irányuló szerződések szerinti ellenértéket, egybe kell számítani. Szerződésnek minősül az olyan keretmegállapodás vagy egységárat tartalmazó szerződés is, amelynek alapján az igénybe vett szolgáltatások ellenértéke egy naptári évben eléri a bruttó húszmillió forintot.

Az automatikus megszűnés nem terjed ki azon szerződésekre, amelyek esetében

  • a szolgáltatás teljesítése nem Magyarország területén történik, vagy
  • a szolgáltatást uniós értékhatárt elérő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység keretében, a közbeszerzésekről szóló törvény szabályai szerint nyújtják.

Az élő szerződések október 20. és december 31. között nem módosíthatók, továbbá új szerződés sem köthető.