Számos munkáltatónál még mindig nyitott kérdés, hogy az adóváltozások ellenére is megtartják-e a cafeteria-rendszert és amennyiben igen, akkor az azzal járó adó fizetését átvállalják-e, vagy ráterhelik a dolgozóikra. Munkavállalói oldalról lényegében hasonló kérdés merül fel: értelemszerűen a cafeteria megszűnése vagy az azzal járó adó ráterhelése az alkalmazottakra egyenlő a kevesebb béren kívüli juttatás összegével. Ha a munkáltatók oldaláról nézzük, viszonylag egyszerű az érv a 25%-os adókulcsba tartozó béren kívüli juttatások megtartása mellett: a juttatások után kevesebb adót kell fizetnie a munkáltatóknak, mint a bérek után.

Amennyiben a munkáltató vállalja a 25%-os adó megfizetését, akkor a 10.000 forintos önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 12.500 Ft-ba kerül. Ezzel szemben bérként ezt az összeget -100.000 forint bruttó bért feltételezve - 24% TB járulék, 3% munkaadói járulék és 1,5% szakképzési hozzájárulás, azaz összesen 28,5%-os költség terheli, ami esetünkben 12.850 Ft, így a munkavállaló/pénztártag zsebébe mindössze 6.500 Ft kerül. Az említettek alapján a munkavállalónak az az érdeke, hogy munkáltatója átvállalja a juttatás adóterhét és ne a dolgozót terhelje vele. Ezzel a munkáltató munkavállalója lojalitását is növelheti.


Miért éri meg belépni önkéntes nyugdíjpénztárba?

Az állami nyugdíjrendszer évről évre hatalmas hiányt termel, hiszen egyre kevesebb befizetésből kell egyre több embert eltartani. Napjainkban 4,5 munkaképes „tart el" egy 65 év felettit, ez 2050-re nagy valószínűséggel két munkaképesre fog csökkenni. A jelenlegi középkorú és fiatal generáció számára az állami nyugdíjrendszer nem tudja majd biztosítani a megfelelő nyugdíjat, így a saját erőből adódó megtakarításokra is szükség van a nyugdíjas éveik biztonságának megteremtéséhez. Ennek elérésére is kedvező megoldást kínál az önkéntes nyugdíjpénztári tagság.


Önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén kevesebb, mint napi 70 forintért 21 év alatt a hozamokkal együtt 1.330.000 forintot spórolhat meg öregkorára!


Nyerjen thaiföldi utat az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárral!

Amennyiben 2009. november 15. és december 31. között 10 000 forint eseti befizetést teljesít OTP Önkéntes Nyugdíjpénztári számlájára, sorsoláson vehet részt. A fődíj egy kétszemélyes thaiföldi út 100.000 Ft költőpénzzel, és gazdára talál még 5db 100 ezer forint értékű utazási utalvány is. További információk: http://www.otppenztarak.hu/