Az üzleti hetilap hétfői cikkében részletesen foglalkozik a jegybanki alapítványok ügyével, s az eset kapcsán az 1990-es évek elején látott vadkapitalizmust idézi fel - írja a portfolio.hu.

Megemlítik, hogy az alapítványok a tervek szerint állampapír-befektetésekből tartják fent magukat, ám pénzügyeik titokban maradtak. Pedig az alapítványoknak juttatott összeg jelentős magyarországi viszonylatban.

A lap foglalkozik vele, hogy ellenzéki politikusok mentek perre a jegybanki alapítványok gazdálkodásának nyilvánosságra kerülése érdekében, így derült ki többek között, hogy egy jobboldali kiadó kapott megbízást a kormánypárti újságírók és Matolcsy György korábbi titkárnőjének könyvének kiadásához. Emellett támogatták Kásler Miklós onkológusprofesszor magyarság történetéről írt sorzatát. A Vs.hu pedig 1,8 millió dolláros támogatáshoz jutott, ahonnan április 25-én több újságíró is távozott.

A cikk szerint Orbán Viktor védelmébe vette Matolcsy György jegybankelnököt. Mint írják, az ügyet az Európai Központi Bank is figyeli. Éves jelentésében kifejezte aggodalmait a jegybanki alapítványok pazar költésével kapcsolatban.