A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint a bruttó átlagkeresetek 4,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,6 százalékkal nőttek az első félévben a múlt év azonos időszakához képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai kommentárja szerint a nettó béreknek az elmúlt évek dinamikus növekedéséhez képest visszafogottabb alakulása elsősorban a közfoglalkoztatás növekvő súlyának tudható be.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 220 700 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 231 800 forintot kerestek, míg a közszférában nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak 209 500 forintot. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 600 forint volt.

A nettó bérek csökkentek

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a bruttó bérek júniusban a várakozásoknak nagyjából megfelelően, 4,1 százalékkal nőttek a májusi 6,4 százalék után. A nettó bérek növekedése 1,6 százalék volt, ami 3,8 százalékos reálbércsökkenést jelent - közölte. Elemzésében kitért arra is: a családi adókedvezményekkel együtt nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, emellett a közfoglalkoztatás felfutása miatti összetételhatás szintén lefelé torzítja az átlagot, így kisebb a reálbércsökkenés mértéke.

A versenyszférában 7,2 százalékra lassult a bérnövekedés az előző havi 9,4 százalékról, míg a rendszeres (bónuszoktól megtisztított) bérnövekedés 7,3 százalék volt az előző havi 9,6 százalék után, ami az elemző szerint továbbra sem utal bérjellegű inflációs nyomásra a gazdaságban. A költségvetési szférában 3,1 százalékos a csökkenés, a szféra átlagjövedelmét azonban a közcélú foglalkoztatás bérei húzzák le, e nélkül 3,5 százalékos a bérnövekedés - közölte.

Suppan Gergely éves átlagban 4,5 százalékos bérnövekedésre számít. Úgy véli, a bérek növekedése nem okoz keresletoldali inflációs nyomást, ezért a jegybank továbbra is az egyszeri kölrségsokkokra, illetve a pénzügyi stabilitásra koncentrálhat. A globális és hazai piaci kondíciók jelentősen enyhültek az elmúlt hetekben, valamint korábban már két monetáris tanácstag jelezte, hogy az IMF-tárgyalások megkezdését követően lehetséges a kamatcsökkentés, így az elemző szerint nem kizárt, hogy a jövő héten erre már sor kerül. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerárak, főleg a gabonaárak miatt várható ársokk, valamint a hazai kockázati megítélés és pénzpiacok továbbra is fennálló sérülékenysége továbbra is óvatosságot indokol. Ezért szerinte kamatcsökkentésre csak az IMF-tárgyalások lezárulása után lehet számítani.

Nem volt meglepetés

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szintén azt közölte, alapvetően nem okoztak nagy meglepetést az adatok. A költségvetési szféra bérdinamikájával kapcsolatban kiemelte: egyre több közfoglalkoztatottat vesznek fel, a közszféra bérszintjét ezek az alacsonyabb bérek húzzák le, ettől megtisztítva a magánszektorhoz hasonló ütemben nőnek a bérek a közszférában.

A nettó bérek növekedése továbbra is kisebb a bruttónál, főként az adóváltozások miatt. Németh Dávid szerint a fogyasztás szempontjából nem túl kedvező, hogy a reálbérek a magas infláció miatt visszaestek, így az embereknek kevesebb jövedelme marad.

Az elemző azt kifejezetten kedvezőtlennek tartja, hogy az adatok szerint a magánszektor kevesebb embert tud alkalmazni. Havi szinten is csökkent a foglalkoztatottak száma, pedig a nyári időszakban a szezonális munkák miatt alapvetően nőnie kellene - mutatott rá Németh Dávid.