Ujhelyi bejegyzése szerint az Európai Parlament szerda délutáni "elnöki értekezletén", ahol a képviselőcsoportok vezetői és az EP elnöke - aki egyébként a Fideszt is magába foglaló EPP pártcsalád tagja - tárgyal stratégiai ügyekben, napirendre került Magyarország és a Soros-konzultáció ügye.

Ujhelyi szerint Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető hozta fel a kérdést. "A botrányos konzultációs kérdőív kapcsán még a néppárti képviselőcsoport sem vette védelmébe Orbánékat" - olvasható a bejegyzésben.

Ujhelyi úgy tudja, olyan döntés született, hogy "példa nélküli módon Antonio Tajani EP-elnök magához rendeli a magyar nagykövetet és telefonon beszél Orbán Viktorral is, hogy magyarázatot követeljen az ügyben."

Az MTI ugyanakkor azt írja a az uniós képviselőtestület illetékes szóvivőjére hivatkozva, hogy az Európai Parlament elnökének kabinetvezetője telefonon fog beszélni a magyar uniós nagykövettel, maga Antonio Tajani pedig az EU jövő heti göteborgi csúcsértekezletén találkozik majd Orbán Viktorral.

Ujhelyi értesülését korábban megerősíti Verhofstadt a Twitter-bejegyzése is, melyben azt írja, hogy kérésére az EP elnöke behívatja az uniós magyar nagykövetet, annak érdekében, hogy fejezzék be az "úgynevezett Nemzeti konzultációt Soros ellen".

Egy másik bejegyzésében a liberális képviselő kiposztolt egy képet a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációt kérdőírvől, melyhez a következő megjegyzést írta: "sokkoló, hogy Magyarországon minden háztartás továbbra is kapja ezt a populista, bevándorlóellenes, Soros-ellenes propagandát Orbántól."

 


Fotó: Szabó Dániel/Napi.hu