A magyarországi export 6,2 százalékkal nőhet 2015-ben - korábban még 5,3 százalékos növekedést vártak, ami jövőre 5,5 százalékra mérséklődhet. A Valutaalap becslése szerint a lakossági fogyasztás 2,6 százalékkal bővül ebben az évben, gyorsabban, mint az őszi előrejelzésben szereplő 1,5 százalék, de jövőre is ezen a szinten stagnálhat. A belföldi keresletnél lassabb növekedés várható: a korábbi 2,5 százalékos becslés helyett most 2015-re1,1 százalékos növekedést vár az IMF, ez 2016-ban 2 százalékos ütemre emelkedhet.

Az idei átlagos infláció 0 százalékos lehet, az ősszel jelzett 2,3 százalék helyett, jövőre viszont már 2,3 százalékos szintet várnak a Valutaalap elemzői. A GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete 2015-ben 4,8 százalékos lesz, nagyobb az októberben várt 2 százaléknál, ez azonban 2016-ban 4,1 százalékra mérséklődhet.

NGM: magasabb magyar növekedésre számít az IMF

Kedvező képet fest Magyarország és a régió gazdasági helyzetéről és kilátásairól a Nemzetközi Valutaalap ma megjelentetett, Közép-, Kelet- és Délkelet-Európáról készített jelentése - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A dokumentumból kiderül, hogy az IMF javított a magyar gazdaság növekedési előrejelzésén a tavaly őszi előrejelzéséhez képest. A 2015-re korábban jelzett 2,3 százalékos növekedés helyett az IMF már 2,7 százalékos bővülést vár. A Nemzetközi Valutaalap javított a 2016 évi kilátásokon is. Ezentúl a jelentés azt is megállapítja, hogy hazánk egyensúlyi mutatói is folyamatosan javulnak. Mind a GDP arányos államadósság, mind a külső adósság csökken, és a mutatók javuló tendenciája is megmarad.

A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság 106,7 százalék lehet 2015-ben, szemben az ősszel jelzett 108,4 százalékkal, ami jövőre a GDP 90,2 százalékára csökkenhet.

Az IMF szerint az idei 2,7 százalékos költségvetési hiány jövőre 2,5 százalékosra csökkenhet. A tavaszi jelentésben az IMF még 2,8 százalékos hiánnyal számolt erre az évre. A GDP-arányos államadósság mértéke idén 75,5 százalékon állhat szemben az előző jelentésben szereplő 79,2 százalékkal. A ráta 2016-ban 74,7 százalékra mérséklődhet.

Magyarországon nagyon alacsony az inflációs nyomás, és ezt figyelembe véve helyénvaló a kamatcsökkentési ciklus esetleges további fenntartása a jegybank részéről - mondta Jörg Decressin, az IMF európai részlegének igazgatóhelyettese az MNB-ben tartott sajtótájékoztatóján.

Decressin helyeselte, hogy az MNB akadályozni igyekszik a fogyasztói árak csökkenését, mert ha egyszer elkezdődik egy deflációs periódus, akkor annak nagyon nehéz véget vetni. Véleménye szerint Magyarország eltér a régió többi országától, mert a válság kezdetekor magasabb volt az államadósság aránya és ezért kisebb volt a fiskális politika mozgástere. Abban viszont eléggé hasonló, hogy 2015-ben "egész erős" gazdasági növekedés várható.

Újságírói kérdésre kifejtette, hogy a görög válság Közép-Európában és Délkelet-Európában csak öt országban járhat jelentősebb hatással. Bulgáriában és Macedóniában a Görögországba irányuló export miatt erősek a gazdasági kapcsolatok. Albánia, Románia és Szerbia esetében inkább a bankszektoron keresztül van kapcsolat. A Görögországban működő regionális leánybankok állapota vegyes, de összességében megnyugtató. A görög kormány tagjai elkötelezettek, hogy az EU-ban maradjon az ország, az IMF pedig ugyanígy elkötelezett, hogy támogassa a bennmaradáshoz szükséges görög reformokat.

Az ECB monetáris enyhítési politikája és kötvényvásárlási programjai miatt Európa jobb helyzetben van, mint volt, hogy megbirkózzon a görög válsággal, és az IMF abban bízik, hogy már rövidtávon rendeződik Görögország helyzete - fogalmazott az igazgatóhelyettes.