Mintegy 300 millió forint értékű szolgáltatást teljesített a Századvég Politikai Iskola Alapítvány a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a közbeszerzési szerződés tavaly júniusi aláírásától ez év februárjáig - közölte a Világgazdaság érdeklődésére a jegybank.

A három évre szóló szerződés keretében a Századvégnek évente 600 milliós, összesen 1,8 milliárd forintos keretösszeg áll a rendelkezésére komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére.

A Világgazdaságnak nyilatkozó piackutatók szerint ezt a munkát nagyjából negyed, de akár hatodennyi pénzből is el lehetne végezni. Az MNB-nek viszont már a kutatásokra kiírt közbeszerzésnél sem a pénz számított. A pályázatot ugyanis elég gyanúsan a Századvégre írták, amiben olyan feltételeket szabott, amit leginkább csak az állami megrendeléseket végző cég tudott megfelelni, például, hogy az indulónak az elmúlt három évben legalább hat, minimum ezerfős telefonos kikérdezést kellett megcsinálnia, amelyből legalább kettőnek 200 millió forintos megbízatásnak kellett lennie.

Kora délután az ügyben megszólalt az MNB is.

A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása alapján a nyertes ajánlattevő kiválasztása nem a legalacsonyabb ár, hanem összességében a legelőnyösebb ajánlat kiválasztásával történt meg. Az ajánlattételi felhívás szerint a szakmai ajánlat (minta kérdőívek készítése és minta tanulmányok kidolgozása) a bírálati szempontrendszerben közel 40 százalékos súlyt képviselt. A közbeszerzések lefolytatása során az MNB célja a legjobb ár-érték arányú termékek és szolgáltatások beszerzése - közölt e az MNB.

A nyertes ajánlattevő árazása több szakmai feladat - jellemzően a nagy mennyiségben, havi rendszerességgel készülő kutatások - esetében kedvezőbb, mint a vesztes ajánlattevőé.

A nyílt közbeszerzési eljárás során összesen két ajánlattevő nyújtott be ajánlatot. Az ajánlattétel időtartama alatt a potenciális ajánlattevőknek lehetősége volt megtámadni a közbeszerzési eljárást az alkalmassági feltételek okán, azonban senki nem élt ilyen jellegű beadvánnyal. A nyertes ajánlattevővel keretösszegre vonatkozóan került megkötésre a szerződés; a valós teljesítés ettől jelentősen eltérhet, ennél jóval kevesebb is lehet - írta a jegybank.