A rendelet szerint ha az ÚMFT keretében megvalósuló projekt elszámolható összköltsége - a forint árfolyamának a külföldi devizákkal szemben elszenvedett gyengülése következtében - megemelkedik, és erre az eredetileg megítélt támogatás nem nyújt fedezetet, a kedvezményezett kompenzációra jogosult - írja az MTI-Eco.

 

A kompenzációt több feltételhez köti a rendelet. A projektben a devizához kötött beszerzés keretében a gép-, eszköz-, jármű-, berendezés-, vagy technológia-beszerzés és a beszerzéshez közvetlenül kapcsolódó szállítói szolgáltatás értéke együttesen el kell, hogy érje a projekt elszámolható összköltségének 25 százalékát. A költségnövekménynek el kell érnie az eredeti, jóváhagyott és elszámolható összkiadás 4 százalékát, de legalább az 5 millió forintot.

Feltétel még, hogy az adott projektben a támogatási arány elérje vagy meghaladja a 80 százalékot. Végül pedig akkor kerülhet sor a kompenzációra, ha a projekt költségvetésében betervezett tartalék nem nyújt fedezetet az árfolyam emelkedéséből eredő többletköltségekre.