Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2012 májusában a munkanaphatástól megtisztított statisztikák szerint 1,9 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok is jelentősebb, 3,2 százalékos havi alapú bővülést mutatnak. A kiigazítatlan számok is kedvezőbb képet rajzolnak ki az áprilisi statisztikánál, májusban már csak kismértékű, 0,4 százalékos csökkenés volt tapasztalható az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

A nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóipari termelés gyakorlatilag nem változott, az energiaipari output 7,6 százalékkal csökkent, a relatíve kisebb súlyú bányászat termelése azonban 8,3 százalékkal növekedett 2012 májusában az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóiparon belül hét alágban volt tapasztalható termelésbővülés: a jelentősebbek közül a járműgyártás elsősorban a közúti járművek igen dinamikus, 18 százalékos növekedésének köszönhetően 9,1 százalékkal bővült, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 12,4 százalékkal növekedett. Ezzel szemben azonban áprilishoz hasonlóan májusban is a második legnagyobb alágnak, a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás 14,2 százalékos csökkenése járult hozzá legnagyobb mértékben a teljes ipari termelés csökkenéséhez. Az látszik a statisztikákból tehát, hogy a híradás-technikai berendezések, az elektronikus fogyasztási cikkek, illetve az üzemanyagok iránti kereslet mérséklődését a járműgyártásban és az élelmiszeriparban tapasztalt igen kedvező termelésbővülés nem tudta ugyan még teljesen ellensúlyozni májusban, de az áprilisi szinthez képest nagyobb mértékben volt képes kompenzálni a szűkülő alágakat.

Értékesítési oldalról vizsgálva, az ipari kivitel 2012 májusában az előző havi csökkenéssel szemben1,7 százalékkal emelkedett, amely a járműgyártási export 11,6 százalékos növekedésének, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás kivitel 4,8 százalékos csökkenésének eredményeként alakult ki. A belföldi eladások 3,3 százalékkal csökkentek 2012 májusában az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a feldolgozóipar hazai értékesítése azonban 0,3 százalékos forgalomnövekedést mutatott a vizsgált hónapban. Kedvező azonban, hogy az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti bázishoz képest.