A csökkenő bevételek miatt szükség van a kiadások mérséklésére ahhoz, hogy az államháztartási hiány csökkenjen. A 2010-es bevételi tervszám mintegy ezer milliárd forinttal alacsonyabb az idénre tervezetnél, és 400 milliárddal alacsonyabb a tényleges várható bevételi mértéknél - hisz az idén már 600 milliárd forinttal csökkentette kormány a bevételi számait és ennél kisebb mértékben a kiadási terveket. A potenciális növekedést jelentősen javítja az adópolitika, a csökkenő adóterhek - mondta Oszkó.

A kormány továbbra is 0,9 százalékos visszaeséssel számol, annak ellenére, hogy naponta nő a növekedést várók száma - ám a költségvetés tervezése nem épülhet ilyen napról-napra változó prognózisokra. A foglalkoztatottságot serkentheti az adó és járulékterhek csökkentése mellette a foglalkoztatás támogatásának növelése is.

A pénzügyminiszter szerint az államháztartás eredményszemléletű hiánya a GDP 3,8 százalék lesz - ez pénzforgalomban négy százalékos deficitet takar. Az ehhez szükséges 400 milliárd forintos kiadáscsökkentés jelentős részét "a költségvetési intézmények viszik el".

A munkaadói oldal a költségvetés óvatos tervezésével egyetért - ugyanakkor a munkahelyteremtést kevésnek találja. A jövő évi költségvetés első pillérét, a pénzügyi egyensúly megteremtését helyesnek vélik, a munkaadók azonban ezzel majdnem egyenrangúan fontosnak vélik a munkahelyteremtést is.

Antalffy Gábor a Kisosz elnöke elmondta, hogy a kkv szektorban még nem következett be jelentős létszámcsökkenés - ezért arra kellene koncentrálni, hogy erre ne is kerüljön sor. A jövő évben az exportra termelő jellemzően nagyvállalkozások helyzete már javulhat, ugyanakkor a belső keresletre termelő kkv szektor még nem bízhat az élénkülésben.

A szakszervezeti oldal is a munkahelyteremtésre fordított források növelését, ám komoly bírálatot a részleteiben még nem ismeretet költségvetési javaslat nem kapott az OÉT ülésén.