Az önköltséges képzés álságos megnevezés, mert nem jelent mást, mint a tandíj bevezetését, amit ellenzéki pártként még népszavazással akadályozott meg a Fidesz - jelentette ki az MSZP-s Hiller István.

A volt oktatási miniszter kérte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a pontos összegeket, mert két hónappal a felvételi előtt a családok még mindig nem tudják, hogy mennyit kell majd fizetniük.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy csak az lehet majd egyetemista, akinek a szülei fel tudnak fogadni egy magántanárt a C típusú középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

Az oktatási államtitkár szerint Hiller István összekeveri a szezont a fazonnal. Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy sok hallgató ingyen tanulhat a jövőben, a korábban költségtérítéses képzést felváltja a részösztöndíj, és csak a harmadik kategória lesz az önköltség, amelynek pontos összegét még valóban számolják, de éppen a szegény tanulók érdekében.

A jobbikos Balczó Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy formálisan valóban nincs tandíj, ugyanakkor a jelenlegi 53.400 államilag finanszírozott létszám 30 ezerre csökken, tehát 23.400 ember nem tandíjat, hanem részösztöndíjat vagy a teljes önköltséget fizet majd.

Az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint a törvényjavaslat jelentősen csorbítja az egyetemek autonómiáját. Kifogásolta, hogy a jelenleginél nehezebb lenne átkerülni az önköltséges képzésből az államilag támogatottba, és azt is, hogy a hátrányos helyzetűek nem kapnának plusz pontot, a felvételit pedig nyelvvizsgához kötné a kormánytöbbség.