Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló javaslat szerint egyes termékek jövedéki adóját emelnék, a 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatású gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentenék.

A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánytermékek és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő. A kormány felhívja a figyelmet arra: az energiaitalokat gyártó cégek az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, és több új gyártmány esetén növelték a termék koffeintartalmát. A túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, nőtt a koffeinmérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma - fogalmaztak. Ezért a törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely nem tartalmaz ugyan taurint, de amelynek a metil-xantin tartalma viszonylag magas.

Az egészségügyi államtitkárság azt írta: a népegészségügyi termékadó mértéke a tervek szerint nem emelkedik. Kizárólag az energiaital definícióját módosítják az adókikerülés megakadályozása érdekében. Emelés a jövedéki adó esetében várható, vagyis a dohánytermékek, az alkoholtermékek, valamint az LPG körében.

Azonfelül, hogy ezen bevételekből fedeznék az egészségügyi dolgozók további béremelését, ez a forrás - mint az MTI-nek írták - költségvetési mozgásteret is nyújtana az új struktúra prioritásainak megvalósításához szükséges fedezet megteremtéséhez, de fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását is.

Teljesülhet a segédeszközgyártók régi kérése

Az államtitkárság kiemelte: "a kormány több intézkedésével igyekszik segíteni a fogyatékos emberek társadalmi szerepvállalását", ehhez a gyógyászati segédeszközök áfájának - a gyógyszerekhez hasonlóan a legalacsonyabb 5 százalékos mértékre való - csökkentése is hozzájárul.

A 27 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökkentése a tervek szerint a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyászati segédeszközök közül a kizárólag 98 százalékos, illetve 90 százalékos támogatású eszközök körét érinti. Ezek a következők: az egyedi méretvétel alapján készített láb- és csípőprotézisek, végtagprotézisek, a légutak biztosítását szolgáló úgynevezett tracheostomiás és sztómaterápiás segédeszközök, az elektromos motorral meghajtott, joystick-irányítású kerekes székek, a tápszondák, a távcsőszemüvegek, a hanggenerátorok.