Balog Zoltán a Visegrádi 4-ek egészségügyi minisztereinek konferenciáján arról beszélt, a régióban az országok hasonló problémákkal küzdenek a mozgásszegény életmódot, a táplálkozással összefüggő betegségeket és az elhízást illetően. A magyaroknál is súlyos népegészségügyi problémát jelent az elhízás, de azt pozitív fejleménynek tartotta, hogy a WHO felmérése szerint itthon nem nőtt tovább az elhízott 7 éves gyerekek aránya. Jelenleg a 7 évesek között minden negyedik lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos.

A miniszter sorolta, milyen intézkedéseket tett a kormány ennek érdekében: a mindennapos testnevelés mellett bevezette a népegészségügyi termékadót, egészségesebbé tette az iskolai közétkeztetést, átalakította az iskolai büfék kínálatát és szigorú keretek közé szorította a gyerekeknek szóló étel- és italreklámokat is.

Balog úgy vélte: a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése - amelyet szerinte szeretnének az óvoda felé is elvinni - szintén hozzájárult ahhoz, hogy jobb eredmények vannak e téren, mint 8-10 évvel ezelőtt.