Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ennek részeként 267 iskola, 24 rendelőintézet, több mint 400 kilométer vasúti, és mintegy 350 kilométer közúti beruházás valósulhat meg, emellett 78 különböző városi terület, például lakótelepek újulhatnak meg - ismertette a miniszter az MTI-Eco tudósítása szerint.

Elmondta: ez az építőiparnak szánt csomag kiegészíti azt a tavaly novemberben elkezdett 1400 milliárd forintos programot, amely a vállalkozások számára válságkezelő és gazdaságélénkítő céllal indult útjára.

A miniszter elmondta: az építőipari cégek gazdaságélénkítő programja három alapvető célt kíván elérni az ágazatban. Kifejtette: a hazai munkahelyek megmentését, megtartását, a hazai vállalatok pénzhez juttatását, illetve az építőipari kereslet élénkítését helyezi előtérbe a program. A beruházás-élénkítő csomag keretében 636 nagyobb beruházás valósulhat meg a közeljövőben olyan konstrukcióban, hogy a beruházásoknál a források átlagban 85 százalékát uniós pénzekből teremtenék elő, míg 15 százalékot jelentenek majd a hazai források.

E-mailban tájékoztatják a résztvevőket

Bajnai Gordon beszámolt arról is, hogy ezeket a beruházási konkrét projekteket felteszik majd a minisztérium már novemberben elindított "Építőipari piactér" nevű portáljára, amelyen megtalálhatóak az uniós finanszírozású projektek mellett a hazai forrásból tervezett, közbeszerzéssel elindított nagyobb projektek is.

A fejlesztési miniszter elmondta azt is: szerdától mintegy 100 ezer vállalkozónak direkt mailben tájékoztatást ad a tárca arról, milyen pályázatok állnak rendelkezésükre, hogy a legkedvezőbb megoldásokat találják a tervezett beruházásukhoz. A miniszter szerint a tárca azt szeretné elérni, hogy a vállalkozások számára ez a "túlélő csomag" minél inkább közérthető módon legyen elérhető.

Tartani kell a kapacitásokat

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke elmondta: az utóbbi időben az építőipari cégeknél továbbra is folytak az elbocsátások, sok cég pedig kivárt, hogy milyen lehetőséget kaphatnak új beruházások indítására. Aláhúzta: az ágazat számára most a legfontosabb, hogy tartsa az építőipari kapacitásokat, összességében például a mintegy 260 iskolafejlesztés elsősorban a kis- és középvállalkozások számára teremt új munkalehetőséget.

    
A tájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a célzott beruházási területek közül a közlekedési fejlesztések jelentik a legnagyobb összeget a több mint 1800 milliárd forintból. A 134 tervezett közlekedési projekt összértéke hozzávetőleg 1270 milliárd forint lenne, a tervezett környezetvédelmi beruházások majdnem 300 milliárd forintot tesznek ki, városrehabilitációra pedig 71 milliárd forintot szán a kormányzat az építőipari csomagból.

Stratégiai ágazat az építőipar

Baráth Etele (MSZP) országgyűlési képviselő a tájékoztatón elmondta: a parlamentben már körvonalazódik a többpárti együttműködés annak érdekében, hogy az építőipart mint kiemelt stratégiai ágazatot segíteni kell a válságban. Aláhúzta: ez azért is fontos, mert a magyar építőipari beruházásoknak nagyon jelentős a tovagyűrűző hatása, egy-egy építőipari beruházás áttételesen négyszer akkora összegű fejlesztést ösztönöz más területeken.

Kérdésként felmerült az, hogyan segíti a kormányzat, hogy az építőipar egyik legfőbb gondja, a lánctartozások sokasága minél előbb megszűnjön. Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban elmondta: ez év április 1-jétől, ha az uniós fejlesztési projektek kapcsán az állam késik a beruházási összeg kifizetésével, az állami intézménynek, mint beruházónak is késedelmi kamatot kell majd fizetnie tartozása után.

Jót tenne az ÁFA csökkentése


Egy másik kérdés kapcsán felmerült az, hogy a lakásfelújítások terén csökkenteni kellene az áfát, ez segítené az építőipari cégek tevékenységét.

Bajnai Gordon válaszában elmondta: az áfakulcs kérdését érdemes megvizsgálni, azonban összességében a Pénzügyminisztérium feladata az adóügyekről való elgondolások megvizsgálása. Hozzátette: a 2009-re tervezett költségvetési hiányt tartani kell, csak ennek függvényében lehet változtatni az adórendszeren.

Tolnay Tibor elmondta: nemzetközi téren a franciaországi és belgiumi tapasztalatok azt mutatják, a lakásfelújítások kapcsán az áfa 5 százalékra való csökkentése nemhogy csökkentette volna, hanem növelte az érintett országok költségvetési bevételeit.