Joaquín Almunia versenyügyekért is felelős EU-biztoshoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda a sávolyi Balatonring ügye miatt, mivel véleményük szerint nemcsak a nemzeti, hanem a közösségi szabályokkal is ellentétes lehet a projekt támogatása.

Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője elmondta: a civil szervetek arra kérték Almuniát, hogy tekintse át az ügyet annak megállapítására, hogy a magyar kormánydöntés sértette-e az európai jogszabályokat.

A kormány tavaly október végén döntött arról, hogy 20 milliárd forint állami támogatással és 15 milliárd forint állami hitelgaranciával segíti a sávolyi motorversenypálya megépítését.

Korábban nyílt levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz a TASZ, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által a Sávoly Motorcentrum Kft. részére nyújtandó 15,3 milliárd forint összegű kölcsönre és a mintegy 20 milliárd forint költségvetési támogatásra vonatkozó szerződéskötés és a kapcsolódó kifizetések felfüggesztését, illetve a döntés alapját képező tanulmány nyilvánosságra hozatalát kérték.

A közlemény szerint a kormány először nem reagált a levélre, később azonban Bajnai Gordon kormányfő azonnali intézkedést kért a gazdasági minisztertől, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) minél előbb hozza nyilvánosságra a projektdokumentációval kapcsolatos hatástanulmányt.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) azt közölte, hogy a kormánydöntés alapjául szolgáló, a KPMG által készített dokumentumot az azt készítő, illetve a beruházó beleegyezésével nyilvánosságra hozza.

Egy, a pénzügyminisztériumból kiszirvágott belső dokumentum szerint szakértők "kockázatosnak, gazdaságtalannak és törvénytelennek" nevezték a beruházást - közölték a civil szervezetek.

Az Index birtokába került, belső használatra készült anyag szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter éppen ezért nem írta alá hitelgaranciáról és állami támogatásáról szóló kormány-előterjesztést.