Magyar Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján több pontban foglalta össze javaslataikat. Ezek azonnali megtárgyalását, az érintettekkel történő egyeztetését és bevezetését várják a kormánytól, hogy megfizethető árú élelmiszerek legyenek a boltokban és a magyar gazdák túléljék ezt a nehéz időszakot - idézte a politikust az MTI.

Megismételte korábbi kezdeményezésüket az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentéséről, mondván, ez az, amit legelőször megéreznének a fogyasztók.

Van olyan terület, ahol egyáltalán nem lesz termés

Brutális aszály sújtja Magyarországot. Hétszázezer hektárt érint, és ezeknek a területeknek a jelentős részén egyáltalán nem lesz termés. Ennek következtében az érintett gazdáknak bevételük sem lesz, így nem tudják elindítani az őszi vetési folyamatokat - mondta Magyar Zoltán.

A Jobbik azt javasolja, hogy a magyar állam kedvezményes formában, kamatmentes hitellel előfinanszírozza az érintett gazdálkodóknak a vetőmagot, a növényvédő szereket.

Lemaradásban az öntözés támogatása

A kormány nemcsak a rezsi ügyében, hanem az öntözéses gazdálkodás témájában is átverte az embereket. Korábban 2020-ra az öntözhető területek arányának megduplázását ígérték, de valójában azok egyetlen hektárral nem nőttek. Hosszú távon az volna a megoldás, hogy amikor jelentős csapadék érkezik, akkor azt mesterséges tárolókban összegyűjtik, és ezt a vizet lehetne felhasználni az aszálykár mérséklésére - véli az ellenzéki politikus.

Magyar Zoltán összegzése szerint az aszály nem csupán azt jelenti, hogy az élelmiszer még idén 30-40 százalékkal drágul, a mostanihoz képest is, hanem azt is, hogy rengeteg gazdálkodó család megy tönkre - tudósított az MTI.