Ennek keretében két új elnökhelyettest nevezett ki, Bilek Péter a hálózatirányításért, Kerekes György pedig a befektetésekért és az üzletfejlesztésért felel, és Faragó Péter továbbra is az operatív elnökhelyettesi feladatokat látja el. A hivatalon belül létrehozták a kormányzati kapcsolatok főosztályát, amelynek keretében külön osztályok foglalkoznak a balkáni és a FÁK-országok térségével, a távol-keleti és a latin-amerikai országokkal, a közel-keleti és az afrikai területtel, valamint az Európai Unióval, Észak-Amerikával és Ausztráliával.

A gazdasági térnyerést a diplomácia kapcsolat erősítésével is meg kell alapozni, ezért a kormány elé terjesztették, hogy Chilében nyissanak nagykövetséget, Sao Paulóban pedig az eddigi konzulátust emeljék főkonzulátusi rangra, és legyen nagykövetség Nigériában is - mondta az államtitkár.

A HITA továbbra is 150 fővel látja el feladatait, és fontos munkája lesz a Magyarországon működő nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodásban megfogalmazott célok megvalósítása, a kis- és középvállalkozások beszállítóvá válásának segítése - tette hozzá Szijjártó.

Számok, tervek vannak

A magyar export szempontjából nem lehet az európai piacon jelentős bővüléssel számolni, ezért az erőforrások nagy részét az itt megszerzett részesedés megtartása mellett a gyorsan növekvő keleti piac bővítésére kell fordítani - véli Szijjártó. Jelenleg a magyar export 76 százaléka az EU-tagországokba irányul, 12 százalékot tesznek ki az unión kívüli európai piacok, és 12 százalék más kontinensek részesedése a magyar kivitelben.

A magyar cégek exportjának növelésében Kína és további távol-keleti országok, az arab-világ, a kaukázusi térség, valamint az afrikai piacok jöhetnek szóba - tette hozzá az államtitkár. Véleménye szerint 2018-ra az export harmadát kellene elérnie a keleti nyitásban érintett térségekbe irányuló magyar kivitelnek, és az exportteljesítményen belül a magyar kkv-k részarányának is növekedni kell. Ennek érdekében a HITA ügyfélkörébe tartozó vállalkozások számát még az idén 2000-ről 3000-re növelik.

Dobos Erzsébet, a HITA elnöke közölte: tavaly a befektetésösztönzés keretében általuk kezelt 89 portfólió összértéke 1256 millió euró működőtőkét eredményezhet a nemzetgazdaságnak pozitív döntés esetén, amely révén 15 ezer új munkahely jönne létre. Tavaly 21 publikus pozitív befektetési döntés született, ezek 421 millió euró befektetést és 2810 új munkahelyet hoznak az országnak.